Seleccionar página

QUE SÓN

Els Acúfens

Es defineixen com la percepció d’un so sense que hi hagi font sonora externa que l’origini. És un símptoma, no una malaltia i no ha de ser confós amb al·lucinacions auditives.

Pot afectar una de les orelles, a totes dues o referir-se al capdavant, i percebre’s com un to pur i senzill o, amb més freqüència, com a sorolls complexos (murmur de mar, raig de vapor, grill, timbre, etc.) . (Lockwood AH,2002).

Causas

Pèrdua auditiva

Infecció de les orelles i obstrucció del conducte auditiu

Lesions de cap o coll

Medicaments

Problemes emocionals (ansietat, depressió, TOC)

Malaltia de Ménière

Trastorns dels vasos sanguinis

Problemes coclears (hipoacúsia)

Disfunció de la trompa d'Eustaqui.

Problemes al nervi auditiu (sobrecàrrega)

Canvis a la cadena dels ossets d'oïda

Espasmes musculars a l'orella interna

Neurinoma de l'acústic i altres tumors de cap i coll

Trastorns de l'articulació temporomandibular

COVID-19 Persistent

Trastorns emocionals associats als Acúfens

Ansietat

Estrès Emocional

Insomni

Canvis d'humor

Depressió

Apatia

Aïllament Social

Manca d'atenció

Preguntes Freqüents

Moltes persones pateixen acúfens?

Segons dades de l’OMS, el 10% de la població Mundial pateix acúfens.

Per què es produeixen els acúfens?

La raó per la qual s’origina és per una alteració del sistema nerviós amb una activitat neural anormal, una sobrerepresentació a la nostra escorça auditiva de les zones limítrofes a la lesió coclear. Aquesta es produeix per la plasticitat cerebral a conseqüència de la manca de senyal de la còclea.

L'acufen es cura?

L’acufè és un símptoma, i com a tal, no té cura. Tot i així, és important veure quins factors fan que l’acufè aparegui o es moduli. La teràpia d’habituació ens ajuda a aconseguir que l’organisme deixi de percebre l’acúfè malgrat la seva existència o que la percepció no sigui pertorbadora i que ens permeti tenir una bona qualitat de vida. Això s’aconsegueix amb tècniques de relaxació i teràpia psicològica.

Quin és el procés de diagnòstic d'un acúfè?

En primer lloc, és imprescindible valorar com l’acufè afecta a la seva vida. Per això la Teràpia d’Habituació determina i redueix els símptomes associats a l’acufè millorant notòriament la seva qualitat de vida.

En paral·lel, és molt important descartar qualsevol afecció a l’oïda, per la qual cosa cal que l’afectat visiti un especialista, com l’otorinolaringòleg o el neuròleg, per descartar qualsevol malaltia, lesió o trastorn que pogués afectar directament l’acúfè i poder ser diagnosticat i tractat.

L'acufen implica pèrdua d'audició?

L’acufen és un símptoma, i consegüentment no pot causar pèrdua auditiva. Més aviat, és la pèrdua auditiva la que pot provocar l’acufen. No obstant això, en alguns casos sí que veiem que el pacient refereix una perduda associada a l’acufen però això és degut al seu volum, que, en ser tan alt i pertorbador, dificulta moltes vegades escoltar la resta de sons de l’entorn. En realitzar la Teràpia d’Habituació, reduïm l’acufen i millorem l’audició general.

Com viu la gent amb acúfens?

La majoria de gent s’adapta gradualment al símptoma però hi ha un petit número de les persones que el pateixen (1 de cada 10) que els produeix molèsties físiques entre les quals podem trobar pèrdua d’audició, vèrtebra rectificada i bruxisme i molèsties de tipus emocional com a insomni, ansietat, aïllament social, estrès emocional, depressions, canvis d’humor, apatia o falta de concentració.

PACIENTS ATESOS

ANYS D'EXPERIÈNCIA

Enllaços d’interès

Vols la nostra ajuda?

Realitzem sessions presencials al nostre centre de Barcelona i també online per a tots aquells que ho desitgin.

12 + 10 =

Psicoacúfens

Carrer Rosselló, 17 entresòl 2a

08029 Barcelona

Tel. 625.30.13.35

E-mail: [email protected]